Autoelektronika MS je specijalizovani servis za popravku najrazličitijih kvarova kada je u pitanju auto-elektronika vašeg vozila.

Adresa:
Sanska 40, 22300 Stara Pazova
Radno vreme:
Pon.-pet. 9.00 - 18.00
Subotom 9.00 - 15.00
Telefon:
+381 60 666 06 02
Email:
malbasicgm@gmail.com

DPF filter problemi

DPF filter problemi

DPF filter problemi

21. Jul 2020.

DPF ili eng: diesel particulate filter često pod nazivom FAP fra: filtre à particules je najprostije rečeno filter čestica čađi i nalazi se u sastavu izduvnog sistema automobila. Svrha mu je da smanji emisiju štetnih izduvnih gasova tako što čestice čađi zadržava u sebi kada se automobil vozi na kratkim relacijama, da bi te čestice kada se za to stvore uslovi sagorevao na daleko većoj temperaturi. Sve se to događa potpuno automatizovano i bez potrebe da vozač bilo šta radi. Taj proces sagorevanja čestica čađi naziva se regeneracija, i ona se odvija praktično stalno kada postoje uslovi za to.

DPF imaju uglavnom svi turbo dizel motori EURO 4 standarda, što znači da mlađi turbo dizeli od 2002.-2003. uglavnom svi imaju. Prepoznaćete DPF odmah po davanju kontakta, trebalo bi da vam na instrument tabli svetli lampica slična ovoj. Pojedini modeli iz PSA grupacije imaju DPF još od 2001. godišta. Zapravo imaju FAP filter.

Postoje tri načina za rešavanje problema sa neisparvnim DPF filterom:

Dijagnostikom pokrenuti prisilnu regeneraciju u servisu. Ima najkraće dejstvo. U zavisnosti od procenta začepljnja problem se vraća brzo

Zamena novim DPF-om. Trebalo bi da reši problem na duže vreme, međutim cena je od 800 do 2000€ pa se retko ko odluči za ovu soluciju.

Uklanjanje DPF-a reprogramiranjem motornog računara i fizičkim uklanjanjem DPF-a sa izduvnog sistema. Trajno rešenje!