Autoelektronika MS je specijalizovani servis za popravku najrazličitijih kvarova kada je u pitanju auto-elektronika vašeg vozila.

Adresa:
Sanska 40, 22300 Stara Pazova
Radno vreme:
Pon.-pet. 9.00 - 18.00
Subotom 9.00 - 15.00
Telefon:
+381 60 666 06 02
Email:
malbasicgm@gmail.com

Automatsko kvačilo: Bosch eClutch

Automatsko kvačilo: Bosch eClutch

Automatsko kvačilo: Bosch eClutch

23. Apr 2020.

Boš je konstruisao uređaj koji automatski kontroliše kvačilo manuelnog menjača. Uz njega moguće je uštedeti i do 10 posto goriva, a njegova primena omogućava korišćenje hibridnog pogona uz manuelni menjač.

Boš je kompanija koja je konstruisala najveći deo uređaja koje danas uzimamo zdravo za gotovo, a u trenutku kada su nastali bili su inženjersko remek delo.
Na nedavno završenoj tradicionalnalni novinarski dani novih tehnologija, koju Boš organizuje svake dve godine u svom test centru u Nemačkoj, u gradu Boksberg, kojoj je ekskluzivno, jedina iz Srbije prisustvovala i naša redakcija, primetili smo jedan novi uređaj koji će zasigurno bitno olakšati posao vozačima u stani-kreni vožnji. u pitanju je automatsko kvačilo “eKlač” (eClutch).

Polazak iz mesta bez pedale kvačila

Bošovo automatsko kvačilo omogućava vozačima koji imaju ručni menjač da koriste prvu brzinu bez upotrebe kvačila.
Oni jednostavno mogu da koriste kočnicu i pedalu gasa, baš kao i kod automatskog menjača, a da pri tome ne dolazi do nenamernog gušenja motora.
Pored pojednostavljenja vožnje “eKlač” omogućava ekonomičniju vožnju u uslovima kada nije potrebna snaga motora da bi se održavala brzina kretanja automobila.
Tada kvačilo automatski odvaja menjač, a elektronika gasi motor. Prilikom ove vožnje na “leru” potrošnja se smanjuje do deset procenata.

Na korak do uvođenja hibridne tehnologije

U trenutku kada brzina počne da se smanjuje, ili vozač dodatno pritisne pedalu gasa, motor se automatski startuje, a kvačilo aktivira, kako bi auto ubrzao.
Uređaj smo imali prilike da probamo u fazi prototipa, a odmah smo primetili da je prelazak iz jedne u drugu fazu vožnje momentalan i neprimetan.

NA KORAK DO POTPUNOG HIBRIDA

Uz „stani-kreni“ funkciju i mogućnosti uštede goriva, “eKlač” nudi niz drugih funkcija. Na primer, može se koristiti kao pomoć pri menjaju brzina.
Još zanimljivija je opcija automatskog kvačila uz elektrifikovan pogon. Ovaj uređaj bukvalno omogućava postojanje punog hibrida uz korišćenje manuelnog menjača.
Uklanjanjem automatskog menjača koji je do sada bio obavezan u hibridima moguće je smanjiti cenu ovih vozila. Pored toga, ljubiteljima klasične vožnje bitno se povećava užitak za upravljačem.

Izvor: magazinauto.com