Auto Elektronika MS | Softversko uklanjanje grešaka | Dpf filter | Blog

EGR VENTIL

15. Okt 2017.

 

Kod naših vozača još uvek vlada verovanje da je EGR ventil potpuno nepotreban i na njegovu neispravnost reaguju tek kada dođe do većeg oštećenja motora . Međutim , stvari su mnogo komplikovanije.

 

 

Detaljnije

DPF FILTER

15. Okt 2017.

DPF ili eng: diesel particulate filter često pod nazivom FAP fra: filtre à particules je najprostije rečeno filter čestica čađi i nalazi se u sastavu izduvnog sistema automobila. Svrha mu je da smanji emisiju štetnih izduvnih gasova tako što čestice čađi zadržava u sebi kada se automobil vozi na kratkim relacijama,da bi te čestice kada se za to stvore uslovi sagorevao na daleko većoj temperaturi. Sve se to događa potpuno automatizovano i bez potrebe da vozač bilo šta radi. Taj proces sagorevanja čestica čađi naziva se regeneracija, i ona se odvija praktično stalno kada postoje uslovi za to.

Detaljnije

LAMBDA SONDA

15. Okt 2017.

Lambda sonda ima zadatak da pošalje određen naponski signal elektronskoj upravljačkoj jedinici (ECU) koja zahvaljujući njemu prepoznaje trenutni sastav smeše vazduha i goriva. Da bi pravilno funkcionisala mora se prethodno zagrejati, energijom dobijenom iz struje vrelih, sagorelih gasova, do određene temperature potrebne za njeno pravilno funkcionisanje u kompletnom radnom opsegu motora.

Detaljnije

DTC OFF

15. Okt 2017.

DTC OFF ili brisanje grešaka nije najbolje rešenje za neki problem pod haubom ali nekada je potrebno i to uraditi. Ako imate neki kvar svakako je bolje da se prvo pozabavite rešavanjem tog kvara nego da pokušavate da ugasite grešku.   

Detaljnije

CHIP TUNING

15. Okt 2017.

Pod definicijom Chip Tuning smatra se poboljšanje performansi automobila bez izmena komponenti motora. Odnosno poboljšanje performansi se postiže samo promenom u motornom računaru koji upravlja radom motora. Međutim Chip Tuning je termin koji je ostao iz tog početnog perioda kada se zapravo menjao sam čip, danas se taj postupak obavlja bez zamene čipa. Često se koristi termin remap (re-mapiranje ili izmena mapa). Jer se se danas chip tuning vrši tako što se menjaju mape (parametri rada) u motornom računaru.

Detaljnije

Automatsko kvačilo: Bosch eClutch

15. Jul 2017.

Boš je konstruisao uređaj koji automatski kontroliše kvačilo manuelnog menjača. Uz njega moguće je uštedeti i do 10 posto goriva, a njegova primena omogućava korišćenje hibridnog pogona uz manuelni menjač.

Detaljnije

Kako su nastali automatski menjači?

09. Maj 2017.

Ideja o automatskom menjaču u automobilu se javila vrlo rano, još početkom dvadesetih godina prošlog veka. Prvi automatski menjač patentiran je još 1923. godine, a u radu je koristio vodenu paru.

Detaljnije